Foute vrienden….

Buit er uit.

Als je niet wilt dat je gevonden wordt, moet je geen sporen achterlaten.
In de zittingszaal is het weer drugs en rock’n roll wat de klok slaat. Met name de middelen om aan drugs te komen doen menig ‘foute vriend’ stelen, roven, bedriegen en helen. Die foute vrienden hebben natuurlijk ook weer foute vrienden. Ideeën genoeg om snel aan geld te komen. Stelt u zich voor: Je zit in een flatje. Kratten bier overal. Drugs op tafel en natuurlijk geen werk. Dan heb je daar ruimschoots de tijd voor.

Zo gebeurt dat ook met Jan (19) en Chiel (24). Ze vervelen zich dag in dag uit. Hangen wat rond, kijken wat uit menig raam en snuiven zich helder. Kost wel veel, dat drugs en drankgebruik.
Dan pleeg je toch even snel wat inbraken? Verkopen die buit . Auto’s genoeg in Stadskanaal en omstreken. Andere lieverdjes brengen hen op een idee om in te gaan breken in auto’s. Er worden niet alleen radio’s gestolen. Ook lampen, gereedschap en andere achterbankspullen. Ze verkopen alles aan een handelaartje. Geld. Kom maar op met drugs en drank. Niet beseffend -of juist onverschillig- wat ze mensen aandoen met deze inbraken.

In het oosten van de provincie Groningen gonst het van de inbraken. Men voelt zich onveilig. Geruchten gaan rond. Er worden aangiftes gedaan. Namen worden genoemd en het spoor leidt naar Chiel.
Er wordt een peilzender onder Chiels auto geplaatst. Hij is er gloeiend bij. Hij bekent ook onmiddellijk. Hij is een oude bekende van justitie. De voorspellingen waren ook dat hij opnieuw de fout in zou gaan en zie hier….

Bij Jan duurde het langer voor hij bekent. Liever niet. Zijn bloed had hij op diverse plaatsten achtergelaten tijdens braak en inklimming. Bingo. Nu hebben we in Nederland de DNA-databank. Ook hij kan niet anders dan bekennen. Niet alle zaken natuurlijk. Alleen die waar zij verantwoordelijk voor zijn. Er vliegen wat namen door de zittingszaal. Vrienden worden genoemd. Tegen menig vriendje loopt een onderzoek.

Jan en Chiel.
XTC, Speed, cocaïne, GHB, LSD, bier, sterke drank. Noem het op en het gaat in de knapen. Overdag, in de nacht. Het maakt niet uit. Er wordt gezopen en gesnoven en ingebroken. Want die snuiverij kost handen vol met geld. Als je dan zo onder invloed bent, weet je dan nog wat je doet? Of maakt het je na een paar kraken niets meer uit.
Jan mist zijn vader heel erg en de band die hij met hem had. Toen hij niet meer dagelijks met hem op pad kon, liep het fout. Dat is heel triest. De officier van justitie eist voor hem een straf van 18 maanden, 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Hij heeft wederom een fout begaan tijdens zijn proeftijd.

Chiel. Tja Chiel. Hij heeft iets minder uitgevreten dan zijn collega-boef. Desalniettemin is voor hem de eis: 12 maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Eigenlijk vindt reclassering dat hij ambulante woonbegeleiding moet krijgen. Dat gaat in elk geval niet lukken met zijn vriendin. Zij zit al vast.

Ook.

De uitspraak in deze zaak was op 7 juni.
Chiel krijgt acht maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij komt dus volgende maand vrij.
Jan moet nog vier maanden zitten.

Dit bericht is geplaatst in Rechtbankverslagen, Uitspraken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *