In de twee dagen dat ik in de perszaal zit voor de moordzaak Baflo is er niemand die zo stil zit als hij. De man die zijn vriendin Renske maar liefst met negen slagen doodde met een brandblusser van bijna achttien kilo.
Alasam. De Baflo-man. De man waarvan iedereen dacht dat het een enorme knaap zou zijn, zit op een stoel naast de man die hem verdedigt. Daar heeft hij recht op. Iedereen heeft dat recht.
Alasam is een kleine man. Af en toe buigt hij naar links om te horen wat zijn raadsman zegt en geeft hij rustige antwoorden op vragen van de rechters. Verder beweegt hij nauwelijks. Hij verstaat alles prima en praat ook in het Nederlands terug. Daar was hij ooit zo dol op, dat kleine Nederland. Hij zou er met zijn Renske wonen, kinderen krijgen en dan was hij verzekerd van een verblijfsvergunning. Dat zegt hij ook. Alasam moet terug naar Benin.
Na het doden van zijn vriendin rent hij in paniek de straat op om vervolgens in de armen van agent Dick Haveman te lopen. Hij schiet hem met zijn eigen dienstwapen dood. Hij is boos op Nederland en boos op iedereen. Om hem heen zijn alleen maar mensen die hem dood willen hebben. Weg willen hebben. Dat denkt hij. Dat zegt hij ook.
Alasam heeft de agent nog nooit gezien of gesproken. Het was zo’n fijne man, zo’n super stoere vader. Volgens zijn zoon altijd de juiste man op de juiste plaats en in topconditie. Bijna vierentwintig jaren gelukkig getrouwd en een heerlijk gezin. Dit was de eerste foute plaats.
Alasam heeft de ouders van Renske wel gezien. Hij kent ze goed. Hij vermoorde hun dochter. Ze hielden zo van hem. Respecteerden de keuze van hun dochter en nog steeds zijn ze actief in de asielzoekerswereld. Zij hadden zoveel respect voor hem en Alasam voor hen. Zijn aanstaande schoonouders. Zij zijn er van overtuigd dat Alasam terugkomt. Thuiskomt.
Als dadelijk de strafeis valt voor de moorden, de pogingen tot en de mishandeling dan is dat thuiskomen nog heel ver weg. Het is een oceaan aan verdriet voor alle families. Hij vluchtte in moorden omdat hij niet mocht blijven. Wellicht mag dat nu wel en misschien zelfs wel levenslang. Geen oceaan om in te vluchten.
Maandag hoort hij wat hem te wachten kan staan. De weken daarna volgt pas de uitspraak. Dan is het echt een feit. De daad begaan, de straf gekregen en een thuis in Nederland.
Dat geldt niet voor Renske en dat geldt ook niet voor Dick Haveman.
Levenslang nooit meer thuis.
Foto: Foter.com, rechtenvrije foto’s