Nico Leeuwe

 

groningennicoleeuwepolitie_5_1groningenNico Leeuwe, Groninger en kattenmens. En zorgzaam, dat ook. Nico was veelvuldig te zien in de buurt van de ‘dames van plezier’ in Groningen. Hij bracht ze vaak even een boodschap, leende ze weleens wat geld, en gaf condooms weg én ook adviezen. Nico Leeuwe was een bekende, daar in de rosse buurt.

Het is 16 september 2011. Op die dag vindt een eigenaar van een eethuis de 65-jarige Leeuwe dood in een halletje bij diens woning aan het Zuiderdiep in Groningen. Leeuwe wordt gevonden met tape rond zijn hoofd en mond, en zijn voeten zijn vastgebonden met een doek. Later zal blijken dat Leeuwe stikte als gevolg van de tape die om zijn mond was geplakt.

De eigenaar van het eethuis wordt tijdens verhoren stevig aan de tand gevoeld, maar sporen wijzen toch naar andere personen. Gedacht wordt aan een overval die uit de hand gelopen is. Nico was fokker van een bepaald soort kostbare raskatten, en had vaak grote bedragen om handen. Had de Stadjer daarover zijn mond voorbij gepraat?

Plotseling komt in het dossier een in Spanje verblijvende man naar boven. Deze man is eerder opgepakt voor een grote drugszaak. Het is de dan 31-jarige Colombiaan B.C. Politie verhoort meteen ook een prostituee in Groningen. Ze komt uit Spanje. Zij is de vrouw die als laatste telefonisch contact heeft gehad met Leeuwe. Haar ex, een dan 30-jarige Colombiaan J.C komt in haar telefoonlijst voor. Zij heeft vlak voor de dood van Nico vaak met deze Colombiaanse man gebeld. Terwijl naar de twee Colombianen wordt gezocht, biecht de vrouw de roof op. De mannen zouden op geld uit zijn geweest. De roof op Leeuwe zou haar zijn verteld door de gezochte mannen. Ze verklaart verder niets van een geplande roof te weten.

Na een intensieve, internationale zoektocht worden deze mannen in Valencia én in Madrid gearresteerd, maar zwijgen tijdens verhoren als het graf. Het

In de rechtbank eiste het Openbaar Ministerie 10 jaar, echter, de rechtbank sprak vijftien jaar celstraf uit. Bijzonder. De rechtbank was van oordeel dat bewezen kan worden dat het hier gaat om een ‘gekwalificeerde doodslag’. In dit geval: roofmoord. Net niet moord, maar wel zwaarder dan doodslag. De maximale straf die daarbij kan worden opgelegd is gelijk aan die van moord, en dat is dertig jaar.

De verdachte Colombianen gingen in Hoger Beroep. In januari 2016 werden beide mannen door het gerechtshof in Leeuwarden in hoger beroep veroordeeld tot 15 jaar cel.

Dit verhaal van mij verscheen eerder op The Post Online.

Foto en foto: GroningenDichtbij.nl

Dit bericht is geplaatst in Andere verhalen, Misdaadverhalen, Rechtbankverslagen, Uitspraken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.