Op een koude Groningse cafévloer blaast de 35-jarige Ertac Cakici begin februari zijn laatste adem uit. De reden: een ruzie eerder die nacht. Hij is opgegroeid in Veendam. Daar woont hij nog steeds tot het moment van zijn overlijden. De tijd vlak voor zijn dood verblijft hij veel in Groningen. Zo ook in de nacht van drie op vier februari 2012.
Hij is op weg naar het centrum, naar café Shadrak in de Peperstraat. Het is tien voor drie. Vrijwel direct krijgt hij het aan de stok met twee mannen. Na een korte woordenwisseling wordt de sfeer grimmig. Ertac deelt één van de mannen een kopstoot uit. Hij krijgt van de portier de waarschuwing dat hij zich moet gedragen. Uiteindelijk ruziën ze buiten het café verder. Het lijkt wat gesust maar dit is slechts schijn. Kort voor half vijf gaan de twee mannen met wie Ertac ruzie had het café opnieuw binnen. Ertac doet nog een poging en het lukt hem. Al snel escaleert het opnieuw. De portier heeft geen keus, hij zet Ertac buiten de deur.
Na de ruzie wordt Ertac nog gezien bij een ander café in het centrum. Daar vertrekt hij al snel. Hij wandelt richting een ander café, Het Kleine Kroegje. Daar probeert hij wat af te koelen.
Bewakingsbeelden uit de stad laten zien dat op het tijdstip dat Ertac in het kroegje zit, er buiten café Shadrak druk wordt gebeld door de mannen met wie Ertac ruzie had. Niet veel later loopt het tweetal in de richting van de Peperstraat. Daar ontmoeten ze twee andere mannen. Met twee van deze mannen had Ertac ruzie in Shadrak. Met zijn vieren lopen ze richting het klein kroegje.
Ertac zit om zeven uur in de ochtend nog met wat laatste klanten na te borrelen in het cafeetje als er op de deur wordt geklopt.
Eén man wordt geraakt door vijf van de zeven kogels. Hij sterft ter plekke. Hij heeft geen schijn van kans gehad. Het is Ertac. Hij werd 35 jaar.
Twee dagen na de schietpartij, op 6 februari, wordt bij de luchthaven van Parijs een 31-jarige verdachte aangehouden. Hij stond daar op het punt het vliegtuig te nemen naar Frans Guyana. Twee weken later werd hij uitgeleverd aan Nederland. De vraag rijst al snel wie hem zou kunnen hebben geholpen bij de vlucht en waar hij was na het schietincident. Hij wordt gezien als hoofdverdachte. Opsporing Verzocht besteedde aandacht aan de zaak en daardoor kon een 36-jarige man worden aangehouden. In november kwam deze verdachte op vrije voeten omdat er geen reden bleek om hem langer vast te houden. Hij blijft wel verdachte in de zaak. Hij zou het wapen hebben geleverd.
Donderdag heerste er een ietwat gespannen sfeer in de zittingszaal omdat nabestaanden en bekenden van de verdachten vlakbij elkaar moesten zitten in verband met een verbouwing. Undercover-agenten bewaakten de rust.
Tijdens de vaak geschorste zaak pleitte de verdediging dat meer technisch onderzoek noodzakelijk is omtrent het mobiele belverkeer tussen slachtoffer en verdachte(n). De sim kaart van de verdachte blijkt te zijn aangestraald op een mast vlakbij de Grote Markt. Niet in de buurt van het kroegje. De verdediging van de hoofdverdachte verzoekt de rechtbank om vrijstelling van de verdachte zodat het proces in vrijheid kan afwachten. Maar dat gaat niet gebeuren.
De zaak wordt voor maximaal drie maanden aangehouden.
Foto: Lady Justice, www.foter.com Rechtenvrije foto ‘s.
Update 2 mei 2013
De 32-jarige hoofdverdachte van de dodelijke schietpartij in een café aan de Rodeweg hoorde donderdag in de rechtbank vijftien jaar cel tegen zich eisen. Een medeverdachte hoorde een eis van acht jaren cel.
De 35-jarige Ertac Cakici werd in februari vorig jaar doodgeschoten. Een ruzie met de hoofdverdachte zou kort daarvoor hebben plaatsgevonden.
Beide verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht. Dat is mede de aanleiding dat de zitting zo lang op zich liet wachten.
De rechtbank heeft langer tijd nodig om tot een oordeel te komen, de uitspraak zal daarom volgen op 30 mei.
belachelijk voor woorden .het slachtoffer had zo ontzettend veel vijanden ook binnen zijn eigen familie. de politie richt zich alleen op deze 2 verdachten, want ze zijn verdacht ,geen daders. de zus van het slachtoffer heeft vreselijke uitlatingen gedaan , bedreigingen, en zelfs over een baby ontzettend erge dingen gezegd. dit kan en mag niet en helemaal niet als ze advocate is en een ‘gelovig’ mens. ik begrijp dat men emoties heeft , maar voordat er bewezen is dat dit de daadwerkelijke daders zijn, doe je niet zulke uitspraken!
Het slachtoffer had helemaal geen vijanden binnen zijn familie ,het slachtoffer had misschien wel wat mensen die hem niet mogen maar geen reden om iemand dood te schieten .Wat er gezegd is ging in mijn ogen ook te ver.Het is allemaal gewoon jammer zoveel levens die kapot gaan door een ruzietje op straat.Het had nooit mogen gebeuren van alle kanten .En kinderen hebben er niks mee te maken,ze worden al gestraft als er een vader bij betrokken is en dat is al heel erg.
mvg,
Gert
Het is al met al een ontzettend trieste zaak met alleen maar verliezers. Waarom? En waarom met zoveel geweld…
Dank voor je reactie, Gert.
ertac was een geweldige man en een geweldige vader,
en wie wat anders zegt kent hem niet.
het deel van me leven wat ik met hem mog delen was rond uit geweldig.
hij was in andere ogen niet perfect maar in die van mij en onze dochter wel.
hij deed er alles aan om ons te onderhouden en ons gelukkig te maken.
en dat is gelukt tot de dag vandaag zit hij in onze harten.
en dat zal voor altijd zo blijven.
als je in leven meemaakt dat de gene waar je van houd op zo gruwelijk daad word vermoord, ga je niet nadenken over de verwoordingen, je denkt vanuit je hart en vanuit je pijn. zijn zus en ik hebben beide zijn lichaam moeten indentificeren,
zijn lichaam was doorzeeft door kogels alleen zijn bovengedeelte vanaf zijn schouders waren zichtbaar de rest was bedekt,
zijn lichaam was koud en hard, de man waar je al je liefde mee deelde was er niet meer, alleen een ijskoud lichaam. dat beeld krijg je nooit meer uit je hoofd, dat neem je mee voor de rest van je leven,
dat zijn zus akelige dingen heeft gezegt over de daders dochter vond ik ook niet zo handig want ertac dochter heeft er ook niet omgevraagd om haar vader kwijt te raken net zo min als de daders dochter.
maar op dat moment als je na een jaar eindelijk je woordje mag doen denk je daar niet over na je kraamt onzin uit en gooit al je verdriet en boosheid na buiten.
en of dat nou een advocaat is of de koninging je bent een mens met een hart.
wat kapot gaat van de pijn.
ik wens de dader ook veel haat en als het aan mij ligt komt die nooit meer vrij.
door hem ben ik me eerste liefde kwijt, mijn dochter haar vader en dat vergeef je die gene nooit weer.
Ik heb ertac maar kort ” mogen kennen”
Voor mijn gevoel : huis-tuin & leuke psychologie: grote bek, klein <3
Ik heb deze zaak gevolgd. Uit respect voor een mensenleven, hij was vader, vriend, zoon, broer en nog veel meer.
Ik luister vaak falci met jeanie, wat hij zei dat hij dat een mooi nummer vind, eveneens zijn geweldige eigen gemaakte nummers.
Ik walg van opmerkingen :: hij had veel vijanden, dus… ..dus wat?
Ik ook, maar ik ben een klein meisjesuitvoering dus zal niet zomaar doorzeefd worden.
In dit geval : bij zo'n inmens LAFFE daad ( stoer hoor doorzeven en wegrennen) is er maar 1 slachtoffer die zich niet heeft kunnen verweren: Ertac.
Die laffe vent heeft een familie verscheurd.
In Nederland (!!!!) speel je geen eigen rechter. Het is niet oog om oog en tand om tand.
Want niemand is zonder zonde, werpe die de eerste steen 😉
Heel veel sterkte voor familie