Achtentwintig jaren cel

 

lady justiceDat was het dan. Baflo. De zittingen althans. Geen levenslang werd gevonnist maar een straf van 28 jaren cel, met aftrek van voorarrest. Alasam S. zit al bijna twee jaren vast op verdenking van de moord op Renske Hekman en agent Dick Haveman. Deze moorden zijn bewezen en volgens het OM in totale toerekeningsvatbaarheid gepleegd. Uit het rapport van het Pieter Baan Centrum blijkt dat op grond van de beschikbare gegevens niet kan worden onderbouwd dat enige relevante stoornis ten tijde van het ten laste gelegde een rol heeft gespeeld bij verdachtes gedragingen.

Het bericht van Groningen Dichtbij.

Het vonnis.

“S. heeft op een gruwelijke wijze Renske om het leven gebracht door haar ten minste negen maal op het hoofd te slaan met een bijna achttien kilo wegende brandbusser. Daarnaast heeft S. een politieagent tijdens het uitoefenen van zijn dienst om het leven gebracht door hem van dichtbij in het hoofd en in het lichaam te schieten met een pistool. Beide slachtoffers moeten in de laatste momenten van hun leven heftige doodsangsten hebben uitgestaan. Hij ontnam hun het hoogste goed, het leven. De nabestaanden heeft S. onherstelbaar leed toegebracht. S. heeft zich daarnaast schuldig gemaakt aan twee pogingen tot moord door met een pistool op een getuige te schieten. Hij werd in zijn been geraakt. Door drie politieagenten te bedreigen met een pistool heeft S. ernstige gevoelens van onveiligheid veroorzaakt bij deze agenten. S. heeft een vrouwelijke agent met een pistool op haar hoofd geslagen.

De Officieer van Justitie heeft gevorderd dat de rechtbank Alasam S. een levenslange straf zal opleggen. Een dergelijke vrijheidsbeneming biedt, gelet op de aard ervan –het daadwerkelijke levenslang – geen enkel perspectief ooit nog terug te keren naar de samenleving. De rechtbank is terughoudend met het opleggen van deze straf en weegt daarin ook mee dat de verdachte niet eerder ter zake levens- en geweldsdelicten is veroordeeld. De rechtbank veroordeelt S. tot een gevangenisstraf voor de duur van 28 jaren.”

Daarbij moet S. betalen. Een vordering van benadeelde partij. Een bedrag á 6.069,11 euro. Dit is de gevorderde schade die de benadeelde partij heeft geleden. De man, omstander, waarop werd geschoten. De poging tot deze moord werd niet voltooid. Het slachtoffer houdt daarbij last van zijn been. In die mate dat het zijn leven nog steeds beïnvloedt.

S. kan ook nog in Hoger Beroep gaan. Wat kan het land Benin doen? Zou S. alsnog kunnen worden uitgeleverd? Hij was tenslotte een uitgeprocedeerde asielzoeker. Moet Nederland een verzoek indienen? Talloze vragen die in de maatschappij spelen bij het horen van deze veroordeling. Wat vindt u van deze straf? Twee moorden, twee pogingen tot moord, bedreiging en opzettelijk zwaar letsel toebrengen. Is levenslang inderdaad te lang?

Op de terugweg naar huis gingen mijn gedachten vooral naar de ouders van Renske en de nabestaanden van Dick Haveman. De Baflo- zaak is achter de rug. Jaren, maanden, uren lees behandel- en bestudeerwerk voor velen is vandaag beslist in een straf. Voor de nabestaanden gaat het nu pas echt beginnen. Opnieuw leren leven met leven wat hen is ontnomen. Stap voor stap.

 

Foto: www.foter.com, rechtenvrije foto’s.

* Mijn rechtbankverslagen zijn gebaseerd op de werkelijke gebeurtenissen. De namen van slachtoffers, verdachten en daders zijn gefingeerd. Soms ook woonplaatsen, uit veiligheidsoverwegingen voor betrokkenen, slachtoffers en (misdaad)journalisten.

Dit bericht is geplaatst in Misdaadverhalen, Rechtbankverslagen, Uitspraken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.