Slachtoffers van ernstige misdrijven zijn in Nederland vrijwel op zichzelf aangewezen. Zij hebben volgens onze wetten en regels nauwelijks iets in te brengen in hun eigen zaak. Daarom nemen slachtoffers, of hun nabestaanden, steeds vaker een advocaat in de arm die hun belangen behartigt.
Richard Korver is een van de weinige advocaten die zich bezighoudt met de positie van slachtoffers. Korver staat zowel slachtoffers als verdachten bij, en heeft ruime ervaring met beide kanten van een rechtszaak. In zijn boek Recht van spreken houdt hij een geëngageerd pleidooi voor de verbetering van de positie van slachtoffers van ernstige misdrijven. Hij signaleert wat er mis is met hun positie in ons wettelijk systeem, maar geeft ook heldere aanbevelingen over hoe het beter kan.
In dit boek is bovendien een groot aantal verklaringen opgenomen van slachtoffers en nabestaanden uit verschillende zaken. Hartverscheurend oprecht en vaak zeer lucide geven ze hun mening over de tragedie die hen is overkomen. Hun verhaal, gecombineerd met het soms schrijnende onbegrip aan de kant van de (juridische) professionals zoals Korver dat beschrijft, maakt Recht van spreken tot een uniek en onontkoombaar document.
Uit de Amsterdamse zedenzaak: ”Nijntje-koekjes kopen we niet meer. Elke avond als ons kind gaat slapen met de favoriete knuffel herinnert ons eraan: “Nijntjeknuffel leidde naar verdachte in Nederland”. En de beelden van Robert die zijn hand ophield en daarbij de woorden uitsprak: “Vijf euro extra alsjeblieft” (we hadden ons namelijk vergist in het aantal oppasuren) flitsen steeds door ons hoofd.’’
Slachtoffer van een serieverkrachter die in haar eigen huis is verkracht: ”Mijn leven is gescheiden, en bestaat uit een leven voor en een leven erna. Waar ik mij eerst altijd veilig heb gewaand, voel ik me dat nu niet meer. Ik voel me niet veilig als ik ’s avonds alleen naar huis moet, ik voel me niet veilig als ik alleen in een taxi moet zitten, ik voel me niet veilig als ik de deur open moet doen voor een vreemde, ik voel me niet eens meer veilig in mijn eigen huis. Eigenlijk voel ik me nooit en bij niemand echt meer veilig.’’
Paul Witteman: ”Recht van spreken is een belangrijk boek. De ouders van de door Roberts M. misbruikte kinderen hebben tot nu toe gezwegen in de media. In dit boek kunnen we lezen wat ze beleefd hebben. Een schokkende leeservaring, waarbij Richard Korver zich een nuchtere boodschapper van gruwelijke feiten toont.”
Femke Halsema: ”Een hartstochtelijk pleidooi voor erkenning van slachtoffers, terwijl schreeuwerig populisme wordt vermeden.”
Boris Dittrich: ”Korver doet interessante voorstellen om slachtoffers nog meer tot hun recht te laten komen in de rechtszaal. Recht van spreken is een boek om stil van te worden.”
Mr. Richard Korver is meer dan twaalf jaren werkzaam als strafrechtadvocaat en een van de meest prominente advocaten in Nederland en een van de weinigen die zich bezighoudt met de positie van slachtoffers. Hij is tevens voorzitter van het Landelijk Advocaten Netwerk Zeden Slachtoffers (LANZS).